top of page

coneixes quins tipus d'addiccions hi ha?

addiccions

duotone (87).png

El terme addicció s'utilitza en un ventall de contextos per descriure una dependència física o psicològica excessiva. Poden ser addiccions a substàncies o a comportaments.  

Alguns comportaments o substàncies tenen efectes reforçants: ens fan venir ganes de repetir l’experiència i és per això que tenen un gran potencial per conduir-nos a l’abús i a l’addicció.

Del desig d’obtenir-ne un benefici o una situació plaent podem passar a un deteriorament personal que pot afectar tots els àmbits de la nostra vida. 

duotone (86).png

drogues

De les drogues, de segur que n'has sentit parlar, qui sap si de manera contradictòria. Potser a vegades t'han espantat quan t'han dit quins efectes tenen, però també et deuen haver dit que no passa res si en prens. Potser fins i tot t'han animat a consumir-ne. I tu què en penses? 

A continuació trobaràs tots els recursos necessaris per conèixer i poder decidir. 

Portal de Joventut de la Generalitat de Catalunya on trobaràs informació complerta sobre tots els temes d'emancipació juvenil, inclòs salut i drogues i addiccions. 

LaClara.info és un projecte de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat, coordinat per la Subdirecció General de Drogodependències, per potenciar la difusió dels missatges preventius relacionats amb les drogues i reduir comportaments de risc dels joves a partir dels 18 anys.

Web molt completa, clara i entenedora, amb informació sobre els efectes i les conseqüències de les drogues i l'alcohol. És un projecte de l'Ajuntament de Portugalete (Biscaia).

Energy Control és un projecte de reducció de riscos de la ONG ABD. Confeccionen i distribueixen materials informatius sobre les drogues consumides, així com d'altres aspectes d'interès per als seus consumidors.

Video de prevenció de la violència de gènere en espais d'oci nocturn, editat per la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut.

Grups de recerca en addiccions a catalunya

Dins del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals 2019-2023, aquest espai web té la finalitat de donar visibilitat als diferents equips de recerca que desenvolupen la seva activitat investigadora en l'àmbit de les addiccions a Catalunya.

Web educatiu on els adolescents (franja de 14 a 17 anys) poden trobar informació i reflexions que promouen l’actitud crítica davant els consums de drogues.

Observatori qualitatiu sobre la relació entre el consum de drogues i els abusos sexuals en contextos d'oci nocturn. 

Sovint el temps de lleure s'associa al consum d'alcohol, tabac i altres drogues, especialment entre els adolescents i joves. Al mateix temps, algunes activitats recreatives, com el joc, els videojocs, el telèfon mòbil i Internet, la compra de productes o el culte al cos poden arribar a esdevenir una addicció.

Aprendre a evitar o a reconduir, segons el cas, aquest tipus de pràctiques us ajudarà a prevenir riscos i a gaudir del lleure amb salut i seguretat.

Addicions
Watch Now

les sòcioaddiccions

duotone_24.png

Si una activitat quotidiana com ara comprar, parlar per telèfon mòbil o connectar-te a Internet esdevé una obsessió, és a dir, no pots passar sense fer-la i la teva vida comença a dependre'n, segurament tens una sòcioaddicció. És un trastorn mental, que tot i no tenir relació amb la ingesta de cap substància química, causa una forta dependència emocional i genera addicció.

  • Ludopatia. Incapacitat de vèncer l'impuls de jugar en un joc d'apostes, màquines escurabutxaques o similars que et pot endeutar, arruïnar la teva família o fer-te perdre la feina.

  • Compra compulsiva. Quan comprar tota mena d'objectes, encara que no els hagis de menester, esdevé una obsessió que t'arriba a perjudicar greument la vida.

  • Addicció al sexe. Si el sexe t'obsedeix i esdevé una activitat compulsiva, sense control i fins i tot perillosa per a la teva integritat, potser hi tens addicció. També hi ha addictes a la prostitució o a la pornografia.

  • Addicció a Internet. Preferir conviure amb l'ordinador més que no pas amb la família, la parella o els amics és un símptoma clar d'addicció a Internet. També es pot ésser addicte als videojocs.

  • Addicció a la feina. Qui viu per treballar fins i tot durant el temps lliure i permet que aquesta dedicació compulsiva absorbeixi la vida personal, familiar i social és, probablement, un addicte a la feina.

  • Addicció al telèfon. Incapacitat de resistir la temptació de trucar a línies de tarot, telèfons eròtics o mòbils, encara que això t'escuri la butxaca. També pots ésser addicte a l'ús del telèfon mòbil o a la televisió.

  • Addicció afectiva. Quan t'obsedeixes per una persona amb una actitud que perjudica la teva vida i confons aquest sentiment amb l'amor, tens addicció afectiva. També hi ha addictes als líders, als vidents, als terapeutes i a grups de manipulació psicològica, com ara les sectes.

Recursos per compartir i acompanyar persones joves en socioaddiccions i gestió de les noves tecnologies. 

Aquesta guia està dirigida a totes aquelles persones que utilitzen sovint les xarxes socials virtuals o que tenen fills que hi participen. La guia és útil tant per a xarxes amb una finalitat lúdica (Facebook, Tuenti, MySpace, Twitter o Flickr), com per a xarxes socials de perfil professional (LinkedIn o Xing). Aquesta guia també està pensada per aquelles persones que es - tan interessades en les xarxes socials, tot i no pertànyer-ne a cap, així com a conèixer quines precaucions caldria adoptar si, final - ment, decidissin provar d’utilitzar-ne alguna.

sobrepantalles.net

Prevenció, informació i reflexió sobre usos 2.0. 

Per una ciutadania digital responsable. Ciberviolència de gènere, ciberbullying, grooming, sexting, privacitat, sextorsió, ciberdelictes, robatori d'identitat, revenge porn, tecnoadicció. 

Còmic amb una mirada crítica sobre alguns usos de les pantalles (e-xarxes, e-jocs, mòbil, xats, tele…).

Referents de Salut Jove (RSJ) és una taula o espai de diagnosi, coordinació i treball dels professionals de joventut de les comarques gironines, centrat en l’àmbit de la salut juvenil. Aquesta taula es va iniciar l’any 2012, impulsada per la Cordinació Territorial de Joventut a Girona, i cada una de les 8 comarques hi designa a les professionals que considera. Conjuntament s’escull la temàtica a treballar i la forma d’abordar-la. L’enfoc és sempre des de la promoció de la salut, el treball preventiu i la promoció d'hàbits saludables. RSJ ha anat establint aliances amb diferents actors al llarg d’aquests anys, però molt especialment amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. 

Les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) han incorporat a la nostra vida quotidiana innombrables avantatges que ens permeten fer moltes de les tasques del nostre dia a dia de manera més fàcil i ràpida. Tot i això, cada cop és més freqüent veure adolescents i joves que no poden sortir al carrer sense el mòbil o el revisen constantment, es connecten a Internet només arribar a casa o es poden passar hores i hores jugant a videojocs.

En aquesta guia coneixereu algunes de les diferents addiccions a les noves tecnologies que existeixen, quins senyals d’alarma t’ajudaran a detectar una dependència a les TIC, el seu tractament, les mesures de prevenció i els recursos als que pots recórrer si tu o algú del teu voltant es troba amb aquest problema.

Aquest “Kit Digital” s'adreça als professionals de joventut per, a través de diferents materials i recursos, incidir en la difusió de continguts sobre ciberseguretat, ús crític de la informació i qualitat a Internet. 

bottom of page